Seikkailut sanavapaudessa Tule mukaan luomaan sosiaalisia verkostoja - nyt niitä todella tarvitaan.

Trump: Kaikkiin iranilaista öljyä tuoviin maihin kohdistetaan pakotteita

Tällä jätkällä ei kyllä ole kaikki lepakot kotona. Varsinainen vapaan kaupan soturi. 

Kaivaa vain verta nenästään, koska Iran pystyy helpolla sulkemaan Hormuzin salmen. Ja sen seurauksena alkaa sitten sota. Ja sitten kaikki suoltaa uutiset siitä, että sodan aloitti Iran, joka sulki Hormuzin salmen... yadda, yadda...

______________________________________

 

Hesari:

"YHDYSVALLAT ilmoitti maanantaina, että vastaisuudessa kaikkiin iranilaista öljyä tuoviin maihin kohdistetaan pakotteita, uutistoimistot kertovat. Yhdysvallat on antanut useille maille vapautuksen pakotteista, vaikka ne ovat ostaneet Iranin öljyä.

Nyt Yhdysvallat kuitenkin ilmoittaa, että vapautus pakotteista päättyy toukokuussa.

- - - - - - -

Iran tuomitsee Yhdysvaltojen pakotteet laittomiksi, AFP kertoo. Maan vallankumouskaarti uhkaa sulkea Hormuzin salmen, jonka kautta säiliölaivat kuljettavat merkittävän osan maailmankaupan raakaöljystä."

- - - - - - -

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006080527.html

 

Henry

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

USAlle ei riittänyt "Öljyputkisota" (Syyria). Tosiasiassa USA suunnitteli jo 2011 seitsemän sodan aloittamisen Lähi-Idässä. Nyt vuorossa Iran.
_________________________________

General Wesley Clark:
Wars Were Planned - Seven Countries In Five Years

https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw

Henry

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Iran ei pysty, ei uskalla eikä halua sulkea salmea. Se tuhottaisiin ja siksi uho voi olla kovaa mutta kyllä kitinää maailmaan mahtuu.

USA:lle maailman helpoin ja oikeutetun syy hyökätä maahan Israelin kanssa. Vaikka taivas putoaisi niskaan, Iranilla ei ole lakiin tai kv-sopimuksiin perustuvaa oikeutta salmen merenkulun estämiseen.

Trump on ääliö mutta tässä ei ole uutta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Pasi, kaksi kolmesta oikein.

Iran pystyy sulkemaan salmen hyvinkin helposti. Siihen riittää vain yksi edullinen torpedo sopivan supertankkerin kylkeen.

Iran myös koettelee USA:n alueella olevia laivastovoimia jatkuvasti ajamalla jatkuvasti pienillä torpedo- ja tykkiveneillä ns. varoetäisyydelle.

Se, haluaako Iran toimia näin tai uskaltaisiko se uhmata muuta maailmaa on sitten täysin eri asia.

Suomen talvisota oli sillä tavalla ainutkertainen sotahistoriassa, että se yhdisti todella eripuraisen kansan taistelemaan yksissätuumin yhteistä vihollista vastaan kuolemaan saakka. Rintamilla karkureiden määrä oli minimaalinen eikä quislingejakaan paljoa tavattu.

Yli puolelle iranilaisista USA olisi enemmän vapauttaja kuin hyökkääjä, joten voisin kuvitella sodan siltä osin jäävän lyhyemmäksi kuin Desert Stormin edellyttäen, ettei USA tee maahyökkäystä ja jää miehittämään maata. Silloin on helppo hyökätä, kun puolet puolustajista toivottaa tulijat kukkakimpuin tervetulleeksi.

Sissisodassa miehittäjää vastaan USA:n tappiot saattavat taas kasvaa Irakia suuremmiksi.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

En kyllä ihan niele sitä että yksi upotettu paatti riittää sulkemaan liikenteen jos jo pelkkää laivaväylää on 20 km, jopa enemmän. Vähän sama kuin yrittäisi sulkea Suomenlahden yhdellä paatilla.

Yhdenkin aluksen upottaminen tarkoittaisi salmen maa-alueiden valtausta ja kaiken sotilaallisen toiminnan tuhoamista rakettien kantaman etäisyydeltä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #4

Tietääkseni salmi on 12 km kapeimmasta kohdasta ja väylä 6 km.
Sillä ei sinänsä ole merkitystä.
Merkitystä on sillä, että Iranilla on huomattava määrä kuorma-autoja, joissa on tarvittavat raketit alusten upottamiseen. En nyt tarkkaan muista kantamaa, mutta se oli jotakuinkin 200 km. Miten estää laivojen upottamiset?

Toisaalta, toisen uutislähteen mukaan Iran on uhannut tällä "jos Iranin öljykuljetukset Hormuzin salmen kautta estetään".

Viimeeksi, (pari vuosikymmentä sitten), kun Iran uhkasi sulkea salmen, vedettiin kaikkiin öljytankkereihin USAn liput, jolloin Iran ei uskaltanut toteuttaa uhkaustaan.
Sen jälkeen Iran on kehittänyt ohjuksiaan huomattavasti jne., joten en ihan lähtisi veikkaamaan sen puolesta, ettei nyt uskaltaisi.

Pitää myös huomioida se, että Irak on tasankoa, Iranissa suuri osa pinta-alasta on vuoristoa, joten ei sitä ihan helpolla vallata.

Henry

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #4

Unohdit nyt psykologisen sodankäynnin.

Ei salmea tarvitse sulkea fyysisesti. Kun yksi siviilialus (supertankkeri) upotetaan, muut eivät sen jälkeen enää liiku ilman vahvoja sotilassaattueita. Se on taas eri asia halutaanko Hormuzin salmi saastuttaa esim. 500 000 tonnilla raakaöljyä. Tämä riittäisi kuitenkin nostamaan öljyn hinnan tasolle, joka olisi länsimaiden talouksille sietämätön ja sataisi mm. Norjan, Venezuelan ja Venäjän laariin.

"Iranissa suuri osa pinta-alasta on vuoristoa, joten ei sitä ihan helpolla vallata."

Teheran riittää. Sissit voivat lymytä vuoristossa hamaan tappiin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #6

Kuten Vietnamissa, vaikka toisaalta, jos jenkit olisivat vallanneet Hanoin, olisiko se muuttanut mitään?

Kun Irakin sota alkoi, olin eräällä jenkkifoorumilla, jossa verrattiin Irakin sotavoimat ja heidän mahdollisuuksiaan Iranin mahdollisuuksiin. Eroa oli jo silloin kuin yöllä ja päivällä.
Viimeeksi kun Bush Jr uhkali Irania, Putin ilmoitti ettei tämä käy ja Bush unohti hyvin nopeasti koko jutun.
Tässä on pelissä hyvin paljon suuremmista asioista kuin Saddammin pyssyn paukuttelusta.

Täältä voi asiaa hieman kurkkia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Ballistic_m...
ja varsinkin niistä nämä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Guided_miss...

Henry

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Yli puolelle iranilaisista USA olisi enemmän vapauttaja kuin hyökkääjä"

Vaikka varmasti yli puolet iranilaisista odottavat pappisvallan kaatumista, niin yli puolelle iranilaisista USA olisi hyökkääjä. Porukalla on hieman sama mentaliteetti kuin suomalaisilla. Talvisodan sytyttyä kaikki jopa useimpia kommunisteja myöden olivat sitä mieltä, että Neuvostoliitto on hyökkääjä ja Suomea on puolustettava. Vastaavassa tilanteessa iranilaiset ovat ennen kaikkea iranilaisia.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #8

Äläpä unohda punakapinaa. Puolet Suomesta odotti että idästä tulee vapauttaja.

Eiköhän Iran ole täynnä vallantavoittelijoita ja kun hallituksen joukkoja mätetään olan takaa, käy kuin Syyriassa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #9

Niin, kuinkas siellä lopulta kävikään?

Toinen asia: Vaikka Qatar ja Saudit rahoittivat Syyrian vastaista sotaa, niin Syyria ei päässyt heihin käsiksi.
Iran pääsee - ja helpolla tuhoaa heidän öljyvaltakuntansa.

Henry

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #9

Tuskin ihan puoli Suomea. Tilanne kansalaissodan aikaan oli kieltämättä erilainen.

Kyllä. Iranissa on ainekset myös katastrofiin. Sikäli olisi parempi, että vallanvaihto tapahtuisi rauhanomaisesti. Nythän siellä on tehty kaksi vallankaappausta, 1953 ja 1979, ja kummassakin tapauksessa se on johtanut totalitaariseen valtioon ja vastustajien oikeuksien loukkauksiin.

Aseellinen vallankaappaus harvoin onnistuu kohtelemaan tappiolle jääneitä reilusti. Shaahin hallinto yritti loppuvaiheessa korjata tilannetta mutta reagointi tapahtui liian myöhään. Kaiken kaikkiaan nämä ulkoa autetut vallanvaihdotkaan eivät ole sujuneet kovin kivuttomasti eikä varsinaista tilanteen rauhoittumista ole vielä tapahtunut oikeastaan missään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset