Seikkailut sanavapaudessa Tule mukaan luomaan sosiaalisia verkostoja - nyt niitä todella tarvitaan.

Yleislakko on pikkuporvarillista näpertelyä

Yleislakko ei kannata. SAK voi tehdä listan miten koko maa pysäytetään: 
- Ensin satamat  (vaikka viikko) 
- Sitten maantiekuljetukset (vaikka seuraava viikko) 
- Sitten rautatiet (sitä seuraava viikko) 
- Laivaliikenne (taas viikko ja ensimmäinen kuukausi on täynnä)
- Sen jälkeen palvelualat (osittain)
jne.
SAK pystyy näyttämään vähintäin puolen vuoden listan, jonka mukaan Suomi seisoo kokonaan tai suurelta osin.
Ilman, että yhdenkään liiton kassa tyhjene.
Sitten vaan kiikuttamaan list työnantajille, pallo olisi heillä. Mennäkö pyytämään SAK:n kanssa kimpassa pikku lakimuutoksia?
Joku sanoo, että lakko olisi poliittinen. No juu, yhtä poliittinen kuin firmojn lobbareiden tehdessä työtään ja esittäessään "toivomuksiaan".
________________________________

Jos mennään yleislakkoon niin voidaan laskea (siis työnantajat voivat) milloin kassat on tyhjät, koska nämä tyhjenevät kaikki samaan aikaan. Hallitus olisi sopulimedian sankari jne.

Jutun clou on tämä:
Joka tapauksessa - hallitus perääntyy varmasti ennen ensimmäistäkään "viikottaista pysäytyslakkoa" ja kansa voittaa ja hommat jatkuvat, eikä kukaan kärsi.
Jos hallitus päättäisi panna kovaa kovaa vasten on sen hajoaminen varmaa.
_________________________________

No, eihän SAK uskaltaisi tehdä tällaista listaa saatikka näyttää työantajille, koska silloinhan jengi ymmärtäisi, että heillähän se kaikki valta on.

PS. On toinenkin tie, mutta koordinointikyvytön kansa ei pysty sitä tekemään, joten en viitsi lukijaa rasittaa sillä. Siihen ei edes tarvita SAK:a.

 

Henry


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Miten liittojen jäsenet pystyvät vahtimaan edunajajiensa omien taskujen täyttöä? Siitäkin on tullut, niin härskiä ja näkyvää. Palkat on vedetty pilviin. Muut edut on myöskin aivan eritasolla kuin jäsenillä. Sak:n työntekjiöidn sopimukset ovat erittäin anteliata palkoissa, päivärahoissa, vapaissa jne..
Suuri kahminta tapahtuu piilossa liittojen omistusten hallinnoinnissa. Näistä päälliköt repivät vielä tuntuvat lisäansiot. Tietenkin voisi ihmetellä, että liiton johtaminen on, niin vaativaa ja raskasta, että kuukausipalkan pitää olla 15000/kk, miten edes ehtii hankkimaan sivu bisneksillä 30000-60000 lisäansioita päälle? Ahneus on loppumaton voimavara.

Nykyisiin ammattiliittoihin ei kenenkään kannata kuulua. Näin on ainakin yksityisellä puolella.

Julkisella näyttää vielä olevan vähän henkeä. Mutta meidän taskuista nekin rahansa repivät. Vastineeksi tarjotut palveluta ovat heikkolaatuisia ja kalliita.

Käytännössä myös tes järjestelmä on jo romahtanut ulkomaalaisen työvoiman osalta ja sitä käytetään hyväksi. Meidän ansioittamme ja sitä kautta verokertymää sekin syö.

Jutun juoni ei olekkaan siinä, että maa saataisiin pysäytettyä. Se siinä, että mitä tällä vaadittaisiin? Verojen alennuksia? Julkisen leikkauksia? Siis käteen enemmän ja ostovoimaa ylöspäin. Vai näennäisiä palkankorotuksia, jotka verotus syö. Samalla tuntikustannus nousee ja työnantaja vastaa palkkaamalla lisää ulkomaista työvoimaa tai siirtämällä tuotannon halvan työvoiman maihin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Sinun alkuvuodatukseesi, joka on sinällään totta:
"No, eihän SAK uskaltaisi tehdä tällaista listaa saatikka näyttää työantajille, koska silloinhan jengi ymmärtäisi, että heillähän se kaikki valta on."

Puheet eilen somessa yleislakosta, jota siis turhana vastustan, johtuu ns. orjasopimuksista ja eilisen eduskunnan päätöksestä mitä tulee työttömyyten.

Jutun juoni on siis se, ettei yhteiskuntaa pysäytetä - turhaan.

Henry

Pekka Pylkkönen

Voi olla että yllättävän moni rupeaisi siinä vastahankaan jos liitot rupeaisivat jonkinlaista kommunistityranniaa tänne hamuilemaan.

Jos oikeasti haluaa olla rakentava, laatii ehdotuksia joilla työllisyyttä saadaan ylös. Hankkii näille näytön ja kannatuksen. Sitten vie sen Sipilälle ja sanoo että tuossa tilalle 8000 työpaikkaa ilman lisäkuluja ja muodossa jonka taakse menevät liitot ja työnantajat.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ei ongelma luoda esim. 8.000 työpaikkaa. Tarvitaan investointeja ja rahaa on. (Työeläkerahastot ovat tännä rahaa, mutta suurin osa rahasta makaa ulkomailla työllistäen siellä).
Niin ja titenkin poliittista tahtoa, jota ei hallituksessa ole.

Henry

Pekka Pylkkönen

No siinäpä asia josta ollaan yhtä mieltä varmaan. Eläkerahat olisivat todennäköisesti paremmassa käytössä jos niillä tavoiteltaisiin laajempaa hyötyä kuin pelkkää tuottoa. Useampi elakemaksujen maksaja tuottaa myös sinne kassaan rahaa, pelkkiä sijoitustuottoja ei kannata tuijottaa.

Tällä hetkellä investointien kanssa täytyisi vaan olla todella fiksu, sillä perinteinen elvytys rakentamalla ei oikein toimi jo kuumenneilla rakennusmarkkinoilla. Sama IT-puolella. Koulutusta ja tutkimusta voisi ehkä lisätä jonkun verran. Samoin tuotekehitystukia (muiden yritystukien kustannuksella!).

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #10

Pylkkönen:
"Useampi elakemaksujen maksaja tuottaa myös sinne kassaan rahaa, pelkkiä sijoitustuottoja ei kannata tuijottaa."

Juuri näin. Työllisyyden parantaminen hyödyttää kaikkia köyhiä, myös meitä eläkeläisiä.

Ihan vain pikainen huomautus:
Euroopassa jalostetaan suomalaista puuta, vaikka jalostus olisi edullisempaa tehdä Suomessa.
Miksi ei tehdä: Syynä on se, että mahdollisimman paljon puuta halutaan sellukattiloihin.

Henry

Risto Salonen Vastaus kommenttiin #12

Pieni kommentti: sellukattilaan menevää puuta ei paljoa pysty jalostamaan, koska se on yleensä karsinta- ja harvennuspuuta ei tukkia, korkeintaa tukin sahausjätettä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #16

ESim. kaikki saariston tukit ovat tiukkasyistä erikoispuuta. Suurin osa on ns. lenkoa ja menevät yleensä sellukattilaan. Epäilen, että Pohjois-Suomessa on samoin.
Joka tapauksessa, eri lääneissä on muutama sellunostaja, joilla toki on sahojakin, ja he määräävät mitä milloinkin tehdään, miten kasvatetaan. Taimesta hakkuuseen.
Näillä on usein myös metsähoitoyhdistykset taskussaan jne.

Henry

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hallituksen toimeksianto työryhmälle oli:
"Yhtenä tavoitteena oli uudistaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa nopeampaan työllistymiseen kannustavaksi niin, että se lisää työllisten määrää 8 000 henkilöllä ja että sen vaikutukset valtiontaloudelle ovat neutraalit."

Eli ensinnäkään ei ole mitään tolkkua perustelua sille, että tämä malli lisäisi työpaikkoja 8000:lla ja työryhmä oli erimielinen eikä saanut yhteistä tulosta. Miten sitten todistetaan että näin tapahtuisi, ei mitenkään. Mm VATTin lausunnossa todetaan ettei tällä tavalla kertarysäyksellä kaikille samaan aikaan tehtävän uudistuksen vaikutuksia voida mitenkään arvioida luotettavasti. Joten luvata voi mitä vaan.

Ilman lisäkuluja - tämä on jostain syystä jatkuva reunaehto tämän asian hoidossa. Investoinniksi käsitettävä panostus parempana toimintaan on työttömyyden hoidon kohdalla kokonaa poissuljettu mahdollisuus. Lisäpanostukset, jotka tuottaisivat vaikkapa tuplasti takaisin parin vuoden aikajänteellä eivät ole mahdollisia. Vaikkapa Tanskan tai Ruotsin tapaiset yksilöllisemmät palvelut eivät ole mahdollisia, koska ne maksavat - mitä siitä, että ne ovat tuottaneet tulosta.

Miksei hallitus toteuta vaikkapa biotalouden kärkihankkeitaan satojen miljoonien panostusten sijasta toteamalla, että tämän tulee olla kustannusneutraali? Tarjoamme biotalouden yrityksille velvoittavaa neuvontaa kolmen kuukauden välein ja ellei homma ala toimia, niin annamme pikkaisen risuja. Miksi jossain lisäraha ja panostukset toimivat ja jossain eivät? Miten ne valitaan?

Pekka Pylkkönen

Kustannusneutraali voi merkitä myös resurssien allokoimista uudestaan. Varmasti on esimerkiksi näyttöä siitä millaiset TE-palvelut vaikuttavat tehokkaimmin ja mitkä ovat pelkkää pelleilyä. Myös valtion velkaantuminen rajoittaa liikkumavaraa.

Biotalous on koni jota kepu halusi veikata veronmaksajien rahoilla. Siitä tuskin päästään irti.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Noin niinku mitä lainmuutoksia oli mielessä?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Jättimäinen Teollisuusliitto vetää nyt kovat piippuun aktiivimallin takia – Paikalliset poliittiset lakot valmisteluun

Teollisuusliitto tuomitsee jyrkästi hallituksen ns. aktiivimallin. Työttömyystukia leikkaava malli ainoastaan kurittaa työttömiä eikä lisää työllisyyttä. Valtuuston mielestä aktiivimallin käyttöönotto on yksipuolinen toimi, jonka tarkoituksena on vain käyttää isäntävaltaa ja nöyryyttää sekä leimata työttömiä työnhakijoita.

Teollisuusliiton tänään päättyneessä valtuuston syyskokouksessa käytiin vilkas keskustelu eduskunnan käsittelyssä olevasta aktiivimallista. Monessa puheenvuorossa muistutettiin, että hallitus lupasi Kilpailukykysopimuksen yhteydessä olla tekemättä enää lisäleikkauksia työttömyysturvaan.

Samoin hallitus lupasi valmistella nämä muut työelämään liittyvät asiat kolmikantaisesti. Kumpikin lupaus on nyt petetty, Teollisuusliitto toteaa."

https://demokraatti.fi/jattimainen-teollisuusliitt...

Henry

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Köyhät ja riistetyt " palkansaajat " joutuvat tulemaan toimeen km. 3.500 euron vakipalkalla. Köyhät vanhukset ja syrjäytyneet 600 eurolla / kk. SAK välittää vain omistaan muiden köyhien kustannuksin. Suomen sosiaaliturva on maailman paras AY-liikkeen toimijoille ja samalla huono muulle vähävaraiselle kelkasta tippuneelle väestölle.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mediaani on kolmentonnin kieppeillä. Suurimmat piikit tilastossa 2500-2600. Ns matalapalkjaiset alle 1800. Ei ihan noin ruusuista sentään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Suomessa on nyt vajaa miljoona köyhää. Ja lisää tehdään.

Henry

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
No, eihän SAK uskaltaisi tehdä tällaista listaa saatikka näyttää työantajille, koska silloinhan jengi ymmärtäisi, että heillähän se kaikki valta on.

Arvaas kaks kertaa onko hallitus ,poliisi,armeija varautunut siihen?
Entä EU taho? Mites kävi Kreikassa? Oliko panssarit kadulla?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Unohdit työnantajat. Aika äkkiä napsahtaisi työsulku päälle. Siinäpä sitten saisivat SAK:n järjestöt säästellä lakkokassojaan...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Työsulkuja varmaan tulisi, mutta olisi aika irvokasta jos työnantaja tekisi niitä yleislakon verran. ;>/ Eikö?

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kreikassa tilanne oli aivan toinen. Kansa oli kadulla aivan toisesta syystä.
En näe mitään yhtymäkohtaa, muuta kuin sen, ettei sielläkään ammattijärjestöt uskaltanut tehdä muuta kuin "antaa tukea".
Samanlaisia vellipöksyjä SAKssa.

Selvennän vielä: Uhan täytyy olla toteutettavissa ja niin kova, ettei sitä ikinä tarvitse toteuttaa.

Henry

Risto Salonen

Jos viikottain jokin avainala pysäyttää maan, niin ei ne liittojen kassatkaan kauaa ole pullollaan. Kyllä siitä pysäyttämisestä kärsivät hyvinkin nopeasti jäsenet ja sitä mukaa liitotkin.
Samassa veneessä ollaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Laske monta avainalaa on ja kerro mikä liitto ei kestä viikon lakkoa.
Jopa sellsainenkin ala kuin siivoojat saisi koulut pysähtymään melko pian ja mitä tapahtuisi jos työssäkäyvien vanhempien pitäisi hoitaa muksujaan. Ihan vain esimerkki lievimmästä päästä.
Ainoa, joka voisi mennä lakkoon ilman mainittavaa muutosta on työministeriön alaiset yksiköt, lähinnä työkkärit.

Suomen suurteollisuus ei kestä yli kolmen viikon pysähdystä ja se ei olisi SAKlle temppu eikä mikään. Työnantajaliitot ja muut tietävät tämän. => Eli ei tulisi minkäänlaista pysähdystä mihinkään vaan asioita harkittaisiin uudelleen ja luvatut kolmikantaneuvottelut tod.näk. toteutuisivat.

Henry

Risto Salonen

Yritin sanoa, että vaikka liiton kassa lakon kestääkin, niin maa ei kestä lakkojonoa.
Mitä hyötyä on liitoille, jos lakkojen seurauksena maa on sekaisin ja jopa konkurssissa, pyrrhoksen voitto.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Vielä kerran:
SAK tietää, että se saa mitä haluaa. Tämän on jopa työnantajapuoli todennut.
Jutun juoni on se, että jos SAK laittaa arvovaltansa kuvaamani listaan, niin ensimmäistäkään lakkoa ei tarvita.

Ei se orjatyösopimus ja työttömien kyykyttäminen sentään niin tärkeä työnantajille ole, vaan oltaisiin taas "business as usual"-tilanteessa.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset