Seikkailut sanavapaudessa Tule mukaan luomaan sosiaalisia verkostoja - nyt niitä todella tarvitaan.

Mitä kieliä nykyiset presidenttiehdokkaat osaavat?

Mitä kieliä nykyiset presidenttiehdokkaat osaavat niin hyvin, että pystyvät esimerkiksi keskustelemaan ilman tulkkia muiden maiden politikkojen kanssa ilman tulkkia?
Tai osaavat pitää puheita kyseisellä kielellä, niin hyvin, etteivät kuulijat tunne myötähäpeää tai purskahda nauruun?

Henry

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomalaisten presidenttien pitää osata suomea, ruotsia ja englantia ilman tulkkia, jotta ei tarvitse milloinkaan tuntea myötähäpeää.

Englantia he kaikki osannevat riittävästi, mutta ainakin Vanhasen kohdalla on ruotsi jonkin verran hakusessa. Ainakin kerran kieltäytyi suorassa lähetyksessä vastaamasta HBl:n toimittajan kysymykseen ruotsiksi.

Toisaalta suomalainen perinne tankeroenglannista on aiheuttanut suomalaisille liian paljon alemmuuskompleksia. Esimerkiksi ranskalaisten poliitikkojen ääntäminen on tyypillisesti aivan yhtä paljon "ranskalaista" kuin suomalaisten poliitikkojen "suomalaista". Oleellista on puhesujuvuus, sillä keskusteluissa ei ole kyse kielitaidon kouluarvostelusta, vaan sujuvasta kielellä toimeen tulemisesta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ahti Karjalaista aikanaan häpesimme, tankeroa. YKn pääsihteeritkään eivät ole olleet Oxfordissa syntyneitä. Hävetään heitäkin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Aksentti ei ole ongelma, kyllä sitä nykyään arvostetaan, että ihminen on jostain kotoisin ja on nähnyt sen vaivan, että on opetellut kielen ja tulee sen avulla reippaasti kohtaamisiin äidinkielisten kanssa. Monissa maissa ei ole pakollista vieraiden kielten opiskelua lukiossa, fiksuissa piireissä tämä aspekti kyllä ymmärretään. Kielitaidon olisi syytä kuitenkin jotenkin vakaasti olla sen vieraan kielen oman kulttuurin tasalla. Suomalaismölliys, eli kolmen sanan vastaukset suoraan ja vain siihen mitä kysytään pitää saada laveammiksi ja pitää osata joukkuepelata kielellä, tuntea sanontoja, finessejä ja ajankohtaisuutta siinä missä vaikkapa kirjallisuuttakin. Tekninen small-talkin ja eurojargonin hallinta ei siis riitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Paasikivi kuului siihen suomalaiseen sukupolveen, jolle oli ruotsin lisäksi opetettu koulussa saksaa pitkänä kielenä, joten melko hyvin tsemppasi tuon englantinsa kanssa.

Kuuluisaa Karjalaisen tankeroa tuoss alempana. Ei sekään nyt niin pahalta kuulosta, kun nykyään yksi sun toinen joutuu pärjäämään englannilla ja monenlaiseen korostukseen on ehkä totuttu enemmän kuin 70-luvun alussa:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/11/11/ahti-karj...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eikö Paasikivi osannut venäjääkin?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Kyllä vain ja ilmeisesti aika sujuvasti. Hän oli toiminut aktiivisesti valtakunnan politiikassa jo sortovuosina. Kuului siihen aikaan niin sanottuun myöntyväisyyslinjaan, joka ei ensisijaisesti tavoitellut itsenäisyyttä päin vastoin kuin niin sanotut perustuslailliset. Myöntyväisyyslinja lähti olettamuksesta, jonka mukaan pehmeämpi ymmärrys venäläisten intressejä kohtaan toisi paremman tuloksen Suomen kannalta.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen Vastaus kommenttiin #8

Paasikivi osasi venäjää hyvin ja varmaan se oli yksi syy että hän osoittautui luotettavaksi venäläisten mielissä. Ja tietysti Paaskikivi osasi saksaa, ruotsia ja ranskaa. Eikä tuo englantikaan mitään umpisurkeaa ole. Täytyy nostaa hattua 81-vuotiaalle sivistyneelle presidentillemme.

May Nyqvist

Varför kunde inte "suomettuneet" presidenter tala ryska? Om de nu en gång va så jävla "suomettuneita"?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset