Seikkailut sanavapaudessa Tule mukaan luomaan sosiaalisia verkostoja - nyt niitä todella tarvitaan.

Kansanedustajaehdokkaat hoi!

Kansan vaalikone kansanedustajaehdokkaille:  

1) Tuleeko Suomen erota EUsta?  


2) Tuleeko Suomen luopua €urosta?  

 

3) Tuleeko Suomessa olla perustuslakituomioistuin, kuten muilla länsi-Euroopan mailla?  

 

4) Jos Sinut valitaan eduskuntaan - edustatko valitsijoita vai onko puolueessasi käytössä ja käytännössä ryhmäkuri?  

 

5) Mitä aioit tehdä 'taitetulle indeksille'? Entä jos puoluetoverisi ovat eri mieltä? Taivutko vai pidätkö vaalilupauksesi kaikesta huolimatta?

Ole hyvä ja vastaa kuhunkin kysymykseen samalla tavalla numeroituna. Voit vastata kuhunkin kysymykseen laajastikin, perustellen kantaasi jne.

 

 

Lukijat!

Keksikää lisää kysymyksiä - lyhyitä ja oleellisia.

 

Henry

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

6) Hyväksytkö nykyisen eduskunnan lailla kansamme ulkomaanvelalla elämisen?
Eduskuntahan juuri hyväksyi lomallelähtiessään budjetin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kiitos Jarmo!
Mutta eihän nää uskalla edes vastata!

Itse vastaisin tuohon kysymykseen:
6) "Hyväksytkö nykyisen eduskunnan lailla kansamme ulkomaanvelalla elämisen?"
lehdestä lukemallani artikkelilla, jossa Työ- ja elinkeinoministeriössä virkamiehenä työskentelevä Pekka Tiainen, pitkän linjan työttömyysasiantuntija puhuu suurtyöttömyydestä näin:

"Jos palkkatuki on esimerkiksi 10 euroa tunnissa, niin sen kustannus sosiaaliturvamaksuineen on vuodessa 26 000 euroa. Yhteiskunta saa tuesta takaisin keskimääräisen työttömyysturvan (karkeasti 12 000 euroa) ja verotuloja (8 000 euroa).
Nettokustannus yhteiskunnalle on lopulta vain 6 000 euroa. Miksei halpaa palkkatukijärjestelmää ole jo?
– Rahan niukkuus on tässä se jarru. Palkkatukeen ei käytetä riittävästi rahaa. Nykytilanne on köyhäilyä.

– Jos palkkatukeen laitettaisiin lisää 300–400 miljoonaa euroa ja sillä työllistettäisiin 30–40 000 henkilötyövuotta lisää, sehän tarkoittaisi vain palaamista siihen työllistämisen tasoon, mikä vallitsi 1990-luvun laman aikana. Se vastaisi puoltatoista promillea kansantuotteesta ja maksaisi yhteiskunnalle nettona puoli promillea. Jo vuosittaisella tällaisella lisäpanostuksella pitkäaikaistyöttömyys voidaan nollata suunnilleen kolmessa vuodessa.

– Jos joku väittää, että Suomen luottoluokitus laskee siitä, että käytetään rakenteellisen työttömyyden poistamiseen puoli promillea tai promille kansantuotteesta, niin suosittelen kyllä julkisesti aloittamaan koulun ala-asteelta uudestaan.

Tiaisen laskelmien mukaan palkkatuki rahoittaisi suurilta osin itse itsensä synnyttämällä verotuloja ja säästämällä työttömyysturvakuluissa. Jäljelle jäävä osa voidaan kattaa velkarahalla sekä tuloeroja tasaavilla veroilla."

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/327577...

Järjestäisin (kansanedustajan liksalla) tilat tälle Tiaiselle + kolmelle muulle ekonomistille tai vastaavalle. Saisivat neljä viikkoa aikaa hahmotella tuon mallinoksen kulut ja tulokset eri tilanteissa. Sittenpähän nähtäisiin mihin tulokseen ja millä laskelmilla tästä päästäänb eteenpäin.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämä blogi on nyt ollut tässä 2,5 tuntia keskellä päivää, eikä yksikään ehdokas ole (muka) nähnyt blogia tai vaivautunut vastaamaan.
Uskon, että tuo kohta 4) pelottaa, koska siinä kysytään ryhmäkurista, joka on käytössä kaikilla nykyisillä eduskuntapuolueilla.

Henry

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Asiasta poiketen: Eipä aimo mieskään pahalta kuullosta, kutsumanimeni lurjuksen rinnalla.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

1) Tuleeko Suomen erota EUsta?
Toissijaisesti kyllä, jotta prosessi olisi mahdollisimman hallittu ja ehditään neuvotella vaihtoehtoiset yhteistyömuodot. Nykymuotoinen Unioni ei tule lainkaan kyseeseen, vaan on toimittava suvereenien kansallisvaltioiden yhteistyön pohjalta. Mikäli euroerolle pyritään asettamaan sanktioita, on eroaminen toteutettava välittömästi. Vastuut hoidetaan sitten jos ja kun oma talous saadaan siihen kuntoon, että kunnialliset velvoitteet voidaan hoitaa ja kunniattomat käsitellään erikseen.

2) Tuleeko Suomen luopua €urosta?
Ensisijaisesti kyllä ja mahdollisimman nopeasti. Muuten kaikkiin muihin kysymyksiin voi jättää vastaamatta, koska ne eivät ole euron puitteissa ratkaistavissa. Jos olisivat, ne olisi jo kyetty ratkaisemaan.

3) Tuleeko Suomessa olla perustuslakituomioistuin, kuten muilla länsi-Euroopan mailla?
Kyllä. Tosin se ei riitä, koska 80-luvun laittomuuksista suurin osa on vanhentunut ja niitä ei voida takautuvasti käsitellä. EU-jäsenyyden koko kipeä historia on avattava, jotta sen syyttömät uhrit saavat oikeutta, kuten myös todelliset syylliset.

4) Jos Sinut valitaan eduskuntaan - edustatko valitsijoita vai onko puolueessasi käytössä ja käytännössä ryhmäkuri? Olen sitoutunut puolueen päätösten mukaisesti ajamaan omaa raha- ja talouspolitiikkaa, sotilaallista liittoutumattomuutta ja jyrkän kielteistä suhtautumista Euroopan Unioniin ja liittovaltiokehitykseen. Muilta osin noudatan omia lupauksiani äänestäjille.

5) Mitä aioit tehdä 'taitetulle indeksille'? Entä jos puoluetoverisi ovat eri mieltä? Taivutko vai pidätkö vaalilupauksesi kaikesta huolimatta?
Eläkekysymyksen näen isompana kokonaisuutena, mutta perusperiaatteena leikkaisin kaikki 3500 euroa suuremmat eläkkeet ja käyttäisin korotusvaran alhaisimpiin eläkkeisiin, mikäli joudutaan jatkamaan eurossa. Omaan rahaan palattaessa koko eläkejärjestelmä näyttää tarvitsevan remonttia.

Perusperiaate on se, että niin talous-, oikeus, kuin hallintojärjestelmän tulee palvella ihmistä, eikä päin vastoin, kuten nyt tapahtuu.

Suosittelen muuten "nukkuvien" vaalikoneen levittämistä, jahka se avautuu. Olen nähnyt kysymykset ja sitoumukset, jotka siihen on sisällytetty. On mielestäni merkittävä parannus päämedioiden julkaisemiin vaalikoneisiin.

Niihin vastaamiseen kuluu muuten mielettömästi aikaa, kun sen tekee huolella, joten ymmärrän vähäisen vastausmäärän näin joulun alla tähän kyselyyn.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kiitos selkeästä vastauksestasi Timo Isosaari

Olen nähnyt tuon "Nukkuvien vaalikoneen" olevan kehitteellä - ja tarkistin juuri äsken Facebookista ja näin ettei sitä olla vielä julkistettu.
Voin sitten aikanaan tehdä arviointiblogin tästä vaalikoneesta - valtavirtamedioiden vaalikoneethan ovat aina jotenkin "väärin-näyttäviä" siinä suhteessa, että siellä on 4-5 kymystä, joilla ei oikeastaan ole painoarvoa ja saman verran tärkeitä kysymyksiä puuttuu.

Ryhmäkuri-kysymykseen en ole niissä koskaan törmännyt, joskin en epäile, etteikö sitä ole joskus ollut.
Media ei koskaan painota ryhmäkurikysymystä, vaikka sen vaikutus on selkeästi suuri.
Istuvassa eduskunnassa on tällä hetkellä yli 130 edustajaa, jotka ovat ilmoittaneet haluavansa korjata tämän "taitetun indeksin", joka syö eläkeläisen tuloja mitä vanhemmaksi hän tulee. Ryhmäkuri on se syy miksi sitä ei korjata.

Henry

Käyttäjän KajRisberg kuva
Kaj Risberg

Lisääkö NATO Suomen turvallisuutta vai päinvastoin?
Kannatatko TTIP-sopimuksen sijoitussuojaosan allekirjoittamista?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Hyviä ja aiheellisia kysymyksiä. Kiitos Kaj Risberg
7)
Lisääkö NATO Suomen turvallisuutta vai päinvastoin?
8) Kannatatko TTIP-sopimuksen sijoitussuojaosan allekirjoittamista?

Henry

Esa Ruoho

Ei kai tuota kysymystä erotakko euusta ja eurosta voi ihan noin vain heittää? Täytyy myös tietää miten se tehdään ja perustella asiat oikein.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tein kysymykset tahallaan mahdollisimman yksinkertaisiksi, jotta ehdokas "joutuisi" valitsemaan. Jokainen ehdokas voi sitten perustella, miettiä ja puntaroida vastauksessaan niin paljon kuin haluaa.
Toisin sanoen, jos hiemankin a) johdattelee b) antaa jonkun vaihtoehdon - pääsee ehdokas kuin koira veräjästä vastatessaan.

Huomioitava on, että toistaiseksi ainoastaan IPU (Timo Isosaari) on vastanut.

Henry

Esa Ruoho

noh Timo tuolla jo onkin tehnyt työtä käskettyä. Tuo ero ei nyt ihan maailman yksikertaisin asia ole. Siinä joutuu ottamaan aika monta asiaa huomioon ja todella miettimään miten se tehdään. Ei ole järkeä luoda jotain uutta, joka on vielä huonompi suomelle ja suomalaisille kuin edeltäjänsä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tottakai joutuu miettimään tarkkaan, eikä ehdokkaalta voidakkaan edellyttää, että hän tietää miten homma kehittyy - ei ensi kuussa, ei vuoden kuluttua. Tässä kysytään periaatteellista kantaa.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset